Maďarsko

Informace o zemi

Poloha: střední Evropa
Populace: 9,960,000
Jazyk: maďarština
Hlavní město: Budapešť
Podnebí: kontinentální
Měna: Maďarský forint (HUF) - 1 EUR = 260-280 HUF
Více na www.hungary.com

Národní tradice

Prázdniny

Jídlo

První věc, která se lidem vybaví, když se řekne maďarská kuchyně, je guláš. Ten není, navzdory všem přesvědčením, z dušeného masa. Je to umělecky připravená hustá polévka! Zakysaná smetana se přidává ke zjemnění chuti. Musíte ale také zkusit rybí polévku, kuřecí papriku, domácí perkelt a úžasné čerstvé ryby: grilovaného candáta nebo pstruha s mandlemi. Povinná jsou i husí jatýrka! Smažená nebo grilovaná, studená nebo teplá, jsou jednoduše nezapomenutelná! Langoš (smažené chlebové těsto) se obvykle podává se zakysanou smetanou a se sýrem. Téliszalámi (nebo také Zimní salám, salám z kořeněného masa, studený, uzený, suchý, zrající - nejznámější od Pick Szeged)

Sladkosti

Snad nejznámější sladkostí je túró rudi, vyrobeno z cottage cheese a čokolády. Nejznámější značka sladkostí je Pöttyös, vyrábějící klasickou verzi v tečkovaném balení. Gesztenyepüré (vařené kousky kaštanů se šlehačkou). Kürtőskalács pečený na otevřeném ohni: transylvánská specialita, slavný nejstarší moučník. Rétes (strudel) je druh pečiva obvykle s náplní uvnitř, podávaný se smetanou. Díky Habsburkům se stal velmi oblíbeným a populárním v 18. století. Upéct strudel je velmi těžké. Jen pár žen to opravdu umí. Náplní mohou být jablka, třešně, cottage cheese s rozinkami, švestky. Beigli je také typická maďarská sladkost, která se dělá na Vánoce a Velikonoce. Náplní je většinou mák nebo ořechy. Dobos torta dostal jméno po cukráři, který jej vymyslel - József C. Dobos v roce 1884. Je to pětivrstvý dort s vrstvami
čokolády, máslového krému a politý karamelem. Boční strany dortu mohou být někdy pokryty lískovými, vlašskými ořechy, mandlemi nebo kaštany. Originál je však bez oříšků. Dobosovým cílem bylo upéct dort, který by ve své bezledničkové době vydržel déle než ostatní. Karamelová poleva pomáhá chránit dort před vysycháním.

Pití

Historie maďarských vín se datuje do časů Říma a odráží pozici země mezi Slovany a Germány. Nejznámější vína jsou bílá dezertní Tokaj (severovýchodní region Maďarska). Tokaji Aszú je opravdové hungaricum, je to víno, které učinilo Tokaj známé celému světu a je hrdě citováno v maďarské národní hymně. Původní význam maďarského slova aszú
bylo „suchý", ale začalo být spojováno s typem vína vyrobeného z botrytised hroznů. Sladkost vína je definována obsahem cukru ve vínu. Tokaji je odstupňováno podle joho puttonyos, které označuje číslo puttony of aszu bobulí smíchaných se základním vínem. Čím víc puttonyos je přidáváno do sudů suchého vína, tím sladší je výsledek. Většinou se vína
řadí od tří do šesti puttonyos. Víno se šesti puttonyos je dražší; víno s jednou nebo se dvěma puttonyos najdete jen zřídka. Slavná a známá jsou také červená vína z Villány (jih Maďarska) a víno Bull's Blood (Egri Bikavér), tmavé, plné červené víno. Maďarská ovocná vína, jako rybízové víno, jsou jemné mírné chuti. Jeden z maďarských vynikajících likérů je bylinný, hořký Unicum. Likér dnes vyrábí firma Zwack podle tajné receptury obsahující na čtyřicet bylin. Likér zraje v dubových sudech. Název má svůj vlastní příběh, který říká, že Joseph II., habsburský král, když ochutnal tento likér, vykřikl: "Das ist ein Unicum!". Palinka, je tradiční Maďarská a Transylvánská ovocná pálenka. Je vyráběna z různého ovoce, nejběžnější jsou švestky, hrušky nebo meruňky. Může být také z jablek, třešní, moruší nebo kdoulí. Další nápoje mohou být z medu nebo z šípků.

Další

Herend Porcelain Manufactory (Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt) je maďarská továrna specializující se na luxusní ručně malovaný a pozlacený porcelán. Byla založena v roce 1826 v Herendu nedaleko města Veszprém. V polovině 19. století dodávala porcelán habsburské dynastii a aristokratům po celé Evropě. Mnoho z klasických vzorů se stále vyrábí.

Sziget festival je jeden z největších hudebních a kulturních festivalů v Evropě. Koná se jednou ročně v srpnu v Budapešti na Óbudai-sziget ("ostrov Old-Buda") na Dunaji. V současnosti se může pochlubit více než 1000 návštěvníky každý rok. Tento týden trvající festival vznikl v roce 1993 jako studentská párty, ale během devadesátých let se následně stal jedním z významných evropských rokových festivalů. Přijíždějí sem nejen lidé z celého Maďarska ale i z Velké Británie a Francie (více na http://www.sziget.hu/fesztival).

IADS Členské info

Typ členství: celá země
Asociace: Maďarská asociace studentů zubního lékařství - HADS (Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete - MFHE)
Adresa: 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4., Hungary
Webové stránky: mfhe.hu
Kontakt: mfhe.neo@gmail.com
Datum registrace do IADS: decades ago
Počet škol: 4
Počet studentů: 600

Kontakt NEO

Jméno: Pál Radácsi
E-mail: mfhe.neo@gmail.com, neo.hungary@yahoo.de
Mob: + 36 70 9420 131
Adresa: Budapest, Nagyvárad tér 4, H-1089
Univerzita: Semmelweis University Budapest

Výměnný program

Základní informace

Dostupná města/univerzity: Univerzita Semmelweis v Budapešť, s možnými výlety do dalších univerzitních měst (Pešť, Szeged, Debrecín).
Nejlepší období pro stáž: červenec- srpen, 2 týdenní periody od pondělí do neděle.
Zkouškové období: 17. května - 30. června, 23. - 27. srpna
Trvání stáží: 2 nebo 4 týdny
Požadované jazykové znalosti: angličtina, maďarština
Deadline pro AF: 1. května 2010 pro červenec a srpen 2010
Požadované formuláře: IADS Application Form s číslem pasu a fotkou
Deadline pro potvrzení stáže: 16. května 2010 pro červenec a srpen 2010
Typ stáže: unilaterální a bilaterální
Maximální počet studentů, které můžeme přijmout: max 50 osob za červenec-srpen
Možnosti práce na klinice: pozorování, asistence
Společenský program: je organizován kontaktní osobou, která se o studenta stará. Zahrnuje prohlídku města, památek, párty výlet na jezero Balaton atd.

Odhadovaná cena stáže

s

Naši sponzoři